HTML

Miről írok?

Sminkmesterként sminkről. Masszőrként masszázsról, protokollosként protokollról, bölcsészként kultúráról és NŐKÉNT...a világról. www.goldenapplestudio.hu

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Linkblog

Friss topikok

  • Izza Sandor: Hat igy is van (2015.10.26. 21:05) Tessék, csak beszélnem kellett róla
  • Mókusélet: Olyan jóóóóó ilyeneket olvasni.Különösen 23-tól felfelé....mondjuk a viharost nem ide sorolom :-) (2011.06.27. 16:28) 30 szösszenet
  • pancsolos: Ennek örömére megszámoltam az enyémeket.. 62. És kb 50db Sale e Pepe és Good Food... Vannak köztük... (2011.06.03. 18:27) Nos, a tegnapi listából semmi nem jött velem haza, viszont vettem
  • jikka: ó, a változás jó, a harminc meg nem is annyira rémes, hidd el, tapasztalat, és (nem) mellesleg a l... (2011.05.24. 21:03) Erről-arról
  • muzlid: @GoldenApple: Hát nem egy Salamender, de az ár/érték arány rendben van. (2011.05.18. 10:38)

Női vitaminok...smink, szépségápolás, masszázs, forró kávé. És még ki tudja, mi minden.

2009.04.06. 16:29 GoldenApple

Ennek eljött az ideje - avagy a Háború és béke hosszúságú poszt

Címkék: fotózás ezisazis modellkedés

Megkeresnek fiatal lányok olykor-olykor, hogy segítsek neki modellkedni, modellek szeretnének lenni, bla-bla... Csak az itthoni tapasztalataimat (és kollégák tapasztalatait) szeretném összegezni, az alábi sorokat nem fikázásból és nem gonoszságból írom: érdemes lenne elgondolkodni rajta néhány lánynak (és ugye ide vastagon írom az akinek nem inge... kezdetű mondatot).

Nem szeretek és nem tudok futni. A 100 métert 9 másodperc körül lefutni teljességgel lehetetlen a számomra: nem olyan az izomzatom, a csontozatom, nem sportolok versenyszerűen és összességében nem lennék rá alkalmas. Mindenki sírva röhögne, ha az olimpiai döntőben odaállnék a startvonalra és egy helyke toporzékolás kíséretében kikérném magamnak, hogy meg sem próbálhatom lefutni a szintidőt, illetve könnyes szemmel belenéznék a bizottság szemébe és hisztis, sírós, nyávogós hangon elmondanám, hogy

a., itt és most az esélyt mindenkinek meg kell adni és márpedig én futni fogok

b., attól, hogy nem tudom lefutni, még nem kell kinevetni jó? lehet, hogy valakinek az tetszik, ahogy én tudok futni, jó? és egyébként is kakák vagytok...

Egyszerűen nevetséges lenne. A tévénézők milliói kacagnának, vagy épp bosszúsak lennének, mert nem színvonalas sporteseményt látnának hanem egy bénázást, ésatöbbi.

Szóval nincsenek meg az adottságaim, ezért nem vagyok élsportoló.  A 10 másodperc alatti idő az 10 másodperc alatti idő. És ezt kiáltsuk ki olimpiai alaptézisnek. Most tekintsünk el a "bármit elérhetsz és bárki lehetsz"-től. Igen, élhetsz egészségesen. Lehetsz csinos, sportos, fitt, jó állóképességű, járhatsz 4-5-ször egy héten az edzőterembe és lehet csodás alakod, de amiről most beszélünk az az élsport.


Ebben a posztban a KÜLSŐT fogjuk taglalni. A divatmodell 173 cm-nél kezdődik. Ritkán, nagyon ritkán, tehetséges és arányosan kisebb lányok esetében van kivétel, viszont azzal számolni kell, hogy az ennél alacsonyabb lányok csak fotón "működ"(het)nek, kifutón esélytelenek. Itt pontot tehetünk a mondat végére. Nem vesszőt, nincs de, nincs ha, pont van a mondat végén. Ehhez a 173 cm-hez -a hiedelmekkel ellentétben - nem kilóban szokták meghatározni/definiálni a kívánt alakot, hanem centiben, igen, ez az ominózus 90-60-90. Itt megintcsak  nincs de és nincs ha, a csípőbőség a leglényegesebb, ha ez 90 fölé megy, akkor nemzetközi szinten nem fogadják el. Igen, a 91 az 90 fölött van. Tudod, emlékszel: olimpiai alaptézis.

Az arca legyen szimmetrikus, a bőre ápolt, szép, üde, gondozott, tisztított, a szemöldök szépen formázott. A száj szép ívű, a fogak szabályosak és fehérek, a szem nagy és kifejező.

Most itt azt mondhatjuk, hogy jaj, de kegyetlen ez a szakma. Viszont álljunk meg egy pillanatra: Te mit is dolgozol? Fodrász vagy? Szívsebész? Gazdasági vezető vagy tanárnő? Angolt tanítasz? Igen? És elnézik, ha csak makogsz angolul? Vagy ha nem vagy szakmailag felkészült? Ha nem tudsz két számot összeadni és ha azt írod a naplóba, hogy "a tanórákon jó a lékkör"? Fotós vagy és nem tudod beállítani a fényeket? Sminkes vagy és nincs ecseted? Nem, nem nézik el.

Bármit is csinálsz, bármiért is kapod a pénzed, jól kell csinálnod, nem? De. Nos, Ő modell. Ebből él, ezt szeretné csinálni hivatásszerűen. Meg kellene érteni és fel kellene fogni, hogy ha valaki nem magas és vékony, akkor ne akarjon modellkedni. Azt is meg kellene érteni és fel kellene fogni, hogy attól, hogy valaki magas és vékony még nem KELL modellkednie - egyáltalán nem biztos, hogy a többi adottsága is megvan hozzá.

És tudjátok, hogy mi dühít? Az, hogy ilyen lányok jönnek fotózásra, és teszik tönkre a mi munkánkat. Zsíros hajjal, gombás lábakkal, koszos, bőrkeményedéses talppal, szőrös füllel és kézfejjel, ápolatlan arcbőrrel, kusza szemöldökkel, kis túlsúllyal, szolárium-narancssárgán és tízcentis lenövéssel. Bocsi, nem volt időm elmenni fodrászhoz. Borostás hónalj? Piszkos, zsíros fülek? MONDJAM MÉG?

És hogy milyen szépet lehet belőlük csinálni - ó hogyne... 10-15 centit hosszabbítani a combikán, leszedni a zsírpárnákat oldalról, elsimítani a ragyákat és befesteni a hajat. Nincs ezzel gond, tényleg.

Hogy én sem vagyok tökéletes és hogy rólad is le kellene szedni a zsírpárnákat? Lehet. Rólam is, képzeld. Sőt, a karom sem vékony. És elárulom, meg sem közelítem a 173 cm-90-60-90 kalibert, mégis lehet rólunk (Rólad is és rólam is) jó, szép, szerethető képet csinálni. Kicsit kusza fogakkal, kis párnácskával, a tökéletes tökéletlenséggel. Csak mi nem vagyunk modellek.

De ezek a lányok ezt választották hivatásnak. És akkor, amikor a csúcsszuper  portfólió kép után egy ápolatlan, retkes talpú, szőrös modell érkezik a fotózásra, és az agyadban teljes a szisztemféjlör, továbbá tudod, hogy hiába végzel TE jó munkát , hiába végez még 10 ember jó munkát, teljesen fölösleges és hiábavaló - nem lesz belőle használható anyag, akkor joggal érzed azt, hogy felesleges és hosszú lesz az előtted álló nap. Mert valaki minden önkritika híján olyan szakmát választott magának, amire ALKALMATLAN. És csak fölöslegesen fecsérli a drága idődet.

 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://goldenapple.blog.hu/api/trackback/id/tr451049877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GoldenApple · http://goldenapple.blog.hu 2009.04.06. 21:13:14

És majd még jön egy poszt a szakmai alázatról és a profi hozzáállásról - mindkét téma megér egy misét.

-jéghercegnő- 2009.04.07. 07:42:46

Nagy érdeklődéssel várom/várjuk a következő részt!

neomatsek 2009.04.07. 20:04:58

Nagyon jó poszt!Sajnos ez a mai magyar átlag,olyat csinál,amihez nem ért,de az úgy,h közben azt képzeli,h ő a legjobb,és mindenki boruljon térdre előtte...nagyon nagy tisztelet a kivételeknek:D

Hétvégén rallyn voltunk,mert az meg az én munkám része,és egyszerre sikerült leégnem,napszúrást kapnom és megfáznom:D:D:D:D
Igazi őstehetség vagyok,ezt csinálj utánam valaki!
Ja,és rajtam volt a napszemüveg is,értelemszerűen annak a nyoma vakítóan fehér a búrámon:D:D:D:D:D

ladynicotin 2009.04.15. 22:54:37

Ahogy a barátnőm szokta mondani, 90-60-90-es méretei a basszusgitárjának vannak. Ehhez én is tartom magam, bár nem ismerem a szakmát, de egyszer-kétszer egy hostess válogatáson részt vettem és nem tudom miért kellene 180cm magasnak lennem ahhoz, hogy marhapárizsit osztogassak a népnek, de ez volt a kifogás. Amúgy osztom azt a nézőpontot, hogy sokan tényleg nincsenek tisztában az adottságaikkal és a nagy 0-ra verik a mellüket és ez dühítő. Be kell, hogy lássam, diákként is nehéz a mindennapos feszített tempó, hát még ha lenne 3 gyerekem... És igenis kijárna időnként a nőknek, hogy legyen annyi idejük, hogy elmenjenek fodrászhoz, valaki vagy ők maguk leszedjék a szőrt a lábukról. És milyen jól esne, ha egyszer tényleg csinálnának rólunk "átlag" nőkről csudaszép képeket.:)

ddevil 2009.04.16. 18:41:04

Épp tegnap volt a Topmodelleszekben, hogy az egyik fekete lánynak szőrös volt a hónalja, azt mondta, h ő nem borotválkozik, azt gondolta, hogy kiretusálják :)). Tyra válasza: egy borotva 1 USD, a retusálás több 100. A zsűri másik tagja hozzátette, hogy neki annyi a dolga, hogy mindig tökéletes állapotban, tisztán, üdén érkezzen, ennyi :).

Egyébként ladynicotinnak mondom, hogy a fényképezőgép nem csak a modelleket szereti, az "átlag" nőket is lefotózza, fel kell keresni egy fotóst :).

MyLife79 2009.04.19. 18:17:31

Hostesseknél is számít ám a magasság, na nem pont a marhapárizsi osztogatásnál, de nem árt, ha a kihelyezett lányok egy magassági kategóriában vannak, egy-egy rendezvényen.
És tényleg kijárna a nőknek, hogy legyen idejük és pénzük, a szépítkezésre lazulásra, sajnos túl sok szerepkört tölt be egy mai nő, és nem dicsekedhet sok szabadidővel.
Átlag nőkről is készülhet nagyon jó kép, de itt most pont az volt a felvetés, ha neked ez a szakmád, akkor az a dolgod, hogy mutass a képeken, akkor azt kell jól csinálni, mert ebből élsz.
Amúgy meg, egyetértek ddevillel, fotóst kell keresni:)

UI: honalj story nagyon durvaaa :-o

neomatsek 2009.04.19. 23:15:02

@ddevil: Azt a részt én is láttam,teljesen elképedtem tőle...utána meg persze jót röhögtem rajta:D
süti beállítások módosítása