megérdemli, hogy essen (még) néhány szó róla. A shea vaj a shea fa terméséből nyert természetes zsíranyag, kiváló hidratáló (pótolja a vizet), tápláló (pótolja a zsírt) és vízlepergető (ööö...ki gondolná? lepergeti a vizet) hatása van. Mindhárom iszonyat fontos ebben az alattomos, "naposnak néz ki, de fagyos, mint állat" időben. Maga a fa egyébként Afrika középső területein elterjedt, és a fedőneve (ahogy még ismerheted) karitéfa, vagy karité vaj. Ugyanaz a kettő. Kicsit sárgás, csontszínű, viszonylag sűrű paszta, amit egyébként meg is lehet enni, a kakaóvajat szokták helyettesíteni vele a cukrászatokban. Előnye még, hogy szájra is kenheted meg kézre is: előbbinél az előnye, hogy nincs gusztustalan íze, utóbbinál meg, hogy hamar beszívódik és nem marad zsíros. Ekcémára, különböző horzsolásokra és brutál kiszáradt lábra is jó, szóval Lányok, hajrá-hajrá.
És egy extra tipp: akár shea vajat, akár kakaóvajat (gyógyszertár) veszel, egy apró, gyűszűnyi kis tégelykében (kb 3 ml) keverd össze vaníliaaromával. Olyan ajakápolót kapsz, hogy úúúúúúúúúúúúúúúú meg áááááááááááá. Csak keveset keverj belőle, tartósító nélkül úgy egy hétig bírja.